Welgelegen 4

DRINGEND VERZOEK
Wie iets interessants of leuks weet te vertellen over Welgelegen wordt dringend verzocht dit te melden via het contactformulier in de linkerkolom hiernaast.



Sinds de bouw van Welgelegen in 1895 had de villa altijd bewoners gehad die nauw betrokken waren bij het Valkenburgse dorpsleven.
Als echter in 1967 Barnhoorn Welgelegen heeft verkocht aan de wijnhandelaar Aad de Bruijn en de villa een kantoorpand is geworden lijkt het erop alsof de villa geen deel meer uitmaakt van het dorp. Ondanks het feit dat er ook enkele Valkenburgers werken, wordt Welgelegen min of meer de blinde darm van het dorp.

Twee dochters van De Bruijn schrijven hierover:

"De firma de Bruijn was agent van buitenlandse huizen, hetgeen betekende dat ze inkochten bij de chateaux waar de wijn gemaakt werd en verkochten aan de groothandel en grotere wijnspeciaalzaken in Nederland. Ze handelden in wijnen uit voornamelijk Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal. ……
 
De familie De Bruijn zat al generaties lang in de wijnhandel, oorspronkelijk in Geertruidenberg en Rotterdam."
Begonnen als J. de Bruijn  in 1825, werd de naam later veranderd in A.J. de Bruijn en was toen lange tijd gevestigd op de Schiedamscheweg in Rotterdam. Na het bombardement op Rotterdam is de firma verhuisd naar Voorburg. 

"De Roos" een historisch pand in Geertruidenberg
 waar wijnhandel De Bruijn werd geboren.

Toen Aad de Bruijn (G.A.M.) het bedrijf overnam van zijn vader (A.J.) ging hij op zoek naar een geschikt bedrijfspand op een centrale plek in Nederland. Hij raakte verliefd op het pand in Valkenburg. Toen de firma de villa kocht was deze totaal vervallen en is vervolgens binnen en buiten volledig gerenoveerd.












Renovatie van Welgelegen
in 1976




Het kantoor was op de eerste etage, op de tweede etage was een keukentje/kantine en daar stond ook een tafeltennistafel waar in de pauzes druk gebruik van gemaakt werd. Op de benedenetage waren de ontvangstruimtes, met onder andere een proeflokaal met proeftafels en een crachoir (een door GAM zelf ontworpen meters brede spuugbak). In de serre was een donkere kamer voor het ontwikkelen van foto's, en een drukkerij waar o.a. de etiketten werden gedrukt.

De wijnen kwamen grotendeels gebotteld binnen, maar er was ook een bottelmachine voor wijnleveranties in vaten.
 In totaal werkten er ongeveer acht mensen, waaronder slechts een enkele Valkenburger.

                                                  
                                                    Advertentie in het LD van 9 augustus 1968


Het werd Aad de Bruijn tot zijn spijt duidelijk dat geen van zijn kinderen geïnteresseerd was in het overnemen van de wijnbusiness. Hij is daarom op zoek gegaan naar een fusiepartner, die hij vond in een wijngroothandel in Brabant. Zelf is hij zich toen meer gaan toeleggen op het geven van cursussen, om zoveel mogelijk mensen de liefde voor de wijn bij te brengen.
Villa Welgelegen kwam daardoor in de verkoop te staan.


Tot verrassing van de raadsleden deelt dan in de raadsvergadering van 22 oktober 1975 burgemeester Van't Wout mee, dat B&W het voornemen hebben de villa te kopen teneinde deze als gemeentehuis te gaan gebruiken. Op 18 november van hetzelfde jaar gaat de raad met de aankoop akkoord, waarmee een bedrag van ƒ 485.000 is gemoeid.
Voor de inrichting en vooral voor het opknappen van de omgeving is nog ca. ƒ 200.000 nodig.

In het Leidsch  Dagblad van 20 november 1975  weet de oude eigenaar, de heer  De Bruijn iets over de geschiedenis van Welgelegen te vertellen. De Bruijn noemde de villa altijd het kasteeltje.  Als hij zijn klanten met evenveel overtuiging onwaarheden over zijn wijnen wist te vertellen als hij in dit verslag doet over de geschiedenis van Welgelegen, was het met de kwaliteit van die wijn droevig gesteld. Hij vertelt namelijk dat het kasteel in 1730 werd gebouwd en dat er later, in 1891, een stuk is aangebouwd.
Baarlijke nonsens: De eerste steen voor Welgelegen werd in 1985 gelegd en van een kasteel was geen sprake.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten