Boerderij Bakker

De stortvloed aan foto's die regelmatig op de site van "Je bent Valkenburger…" verschijnt laat in verscheidene gevallen een foto ondersneeuwen die eigenlijk een nadere toelichting vereist.
Foto's  van Valkenburg uit het jaar 1920 zullen heel veel Valkenburgers totaal niets zeggen, hoewel het vaak natuurlijk wel fraaie beelden zijn. Het zouden a.h.w. net zo goed foto's van oud Rijnsburg kunnen zijn. Daarom valt het te betreuren dat er geen nadere uitleg bij wordt gegeven.
Eén zo'n foto heb ik er daarom uitgelicht en hoewel ik geen historicus ben en mijn kennis van de Valkenburgse geschiedenis maar heel beperkt is, hoop ik toch dat door mijn toelichting die foto wat meer betekenis krijgt. Onbewust zal ook ik daarbij wellicht iets niet juist of geheel juist weergeven en ik hoop dat men mij daarvan dan op de hoogte stelt zodat ik een en ander kan corrigeren.




Beide foto's werden in mei 1940 gemaakt.

Op de rechter foto die iets eerder werd gemaakt, is het erachter gelegen deel ook goed te zien.

De Duitsers hadden op 10 mei 1940 het vliegveld ingenomen en gedurende enkele dagen werd er door de Nederlandse en Duitse troepen hevig gevochten om dit belangrijke strategische punt. Het dorp Valkenburg lag precies in de vuurlinie van de strijdende troepen, met als noodlottig resultaat dat het grootste gedeelte van het fraaie historische dorp geheel in puin werd geschoten. Het aantal burgerslachtoffers dat bij die strijd om het leven kwam bedroeg 22. Hun namen staan vermeld op het monument naast de toren. Voor een klein dorp als Valkenburg was dat een enorm aantal.
Een groot deel van het dorp was onherstelbaar beschadigd en moest worden afgebroken. Van de Broekweg bijvoorbeeld bleef in feite niets over.

Dit pand stond aan de Hoofdstraat, die toen nog Valkenburgerweg heette en lag precies tegenover de plek waar de Lange Commandeursstraat op de Hoofdstraat uitkomt.

Omstreeks 1925 zag het er daar toen zo uit:


Rechts zien we twee panden, waarvan het linker gedeelte uit twee delen bestond. In het voorste deel was de melkhandel van Arie Oosterlee gevestigd en het achterste deel was de boerderij van C. Bakker. 



Melkboer Arie Oosterlee, die hier in 1928 werd geboren, zullen vele Valkenburgers zich wel herinneren.



Arie Oosterlee jr. 


Links op de foto is de kapperszaak van A.J. de Vouw. Op precies dezelfde plek betrok Jan de Vouw later een nieuwe kapperszaak. Als u langs Hoofdstraat 20 loopt, kunt u nog wel zien dat dit oorspronkelijk een winkelpand is geweest. Thans woont hier Bram Bakker, een zoon van vermelde C. Bakker.
Het pand Oosterlee – Bakker kunnen we ook  nog terugzien op een foto uit 1910, die genomen is van de andere kant als de foto hierboven.


De bomen die we op deze foto links zien stonden op een eilandje, het Weitje genaamd en was omgeven door een sloot die de Wip- of Wupsloot werd genoemd.
Valkenburgers van na de oorlog kennen nog een ander Weitje, namelijk dat van Jan Varkevisser, waarop nu Rijnweide staat.
Waar die naam Wipsloot vandaan kwam? Ik zou het niet weten. Omdat er op dat boomrijke eilandje misschien graag …..?
Later werd op dit eilandje "Het Wapen van Valkenburg" gebouwd en werd het eilandje een schiereilandje.
Het pand Oosterlee – Bakker raakte tijdens de oorlogshandelingen dusdanig beschadigd, dat het voorste gedeelte moest worden afgebroken. De boerderij van Bakker werd hersteld, maar ten gevolge van een stompzinnig besluit van de gemeenteraad in 1974 werd uiteindelijk ook dit historisch stuk Valkenburg afgebroken.

Vanaf een hooggelegen punt kijken we nu nog even naar de boerderij van Bakker zoals die er in 1950 bijlag. 



Op deze panoramafoto zien we van  links naar rechts "Het Wapen van Valkenburg", de boerderij van Kees Bakker met daarachter en er tegenaan gebouwd het pand van melkhandel Ouwersloot, waar later de loonwerker Henk de Vries is ingetrokken, dan  het dak van de boerderij van Jan Varkevisser en tenslotte het dak van villa Welgelegen dat later gemeentehuis werd.
Van elk van deze panden en hun bewoners valt natuurlijk ook wel het een en ander te vertellen, maar dat moesten we nu maar even uitstellen. 




In dit pand was in 1950 de kapperszaak van A.J. de Vouw gevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten