Korte Steeg


De Korte Commandeursstraat , gewoonlijk Korte Steeg en vaak minder vleiend Strontsteeg genoemd, was voor de Tweede Wereldoorlog een onverhard pad dat de verbinding vormde tussen de Lange Commandeursstraat en de Broekweg.
Die onfrisse naam Strontsteeg had het straatje al in de 19e eeuw en dankte het aan het feit dat de boerenbedrijven aan beide zijden van de straat hun overtollige mest eenvoudig in de steeg loosden. Daarbij kwam nog dat men tijdens de paardenmarkt vooral daar de paarden liet afdraven  om ze te testen, waarbij ook nogal wat mest op straat kwam.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd de naam Strontsteeg ten onrechte ook wel gebruikt voor de Lange Steeg.


Afdraven van een paard in de Strontsteeg van 1910 





Het achterste pand op bovenstaande foto, met voordeur aan de Broekweg, was van Dirk de Vries (1870-1951).
Zijn kleinzoon Piet de Vries (1926-2004) begon in de schuur erachter in de Korte Steeg  in 1951 een groentezaak. 

Deze Piet de Vries niet te verwisselen met de veel oudere Piet de Vries (Piet de Spreeuw) aan de Hoofdstraat die groenten en aardappelen van eigen teelt verkocht.


                                                                                               Geheel links Piet de Vries 


Gerrit Russchenberg was zo vriendelijk mij de foto links hierboven te bezorgen met de steeg in 1935.  De grote schuur links stond er nog in 1947.
Tussen die schuur en de bakkerij van Meurs lag toen een braak stukje grond dat door de buurt als vuilnisbelt werd gebruikt.
Het "Gooi het maar bij pietepiete!" klinkt mij nog in de oren. De schuur was namelijk van Piet Noort jr. een zoon van Piet Noort sr.  dus de schuur was van Piet van Piet = pietepiete.
 
Van de Korte Commandeursstraat zijn weinig foto's te vinden. Het was nu ook niet bepaald een fotogenieke straat waar foto's gemaakt konden worden om op een ansichtkaart te plaatsen. 
Ook hier is niets blijven staan van voor 1938. De nummers 5 en 6 aan het Castellumplein zijn de laatste huizen die er van de Korte Steeg zijn overgebleven.
Van de panden van voor 1938 is niets meer te vinden.




Deze foto is gemaakt omstreeks 1955 in de Korte Steeg bij de hoek met de Lange Steeg.
Links is nog een gedeelte te zien van het pand dat nu Castellumplein 5 is. Het huis op de achtergrond staat in de Lange Steeg en bij het uitbreken van de oorlog in 1940 woonden daar Henk Botermans met zijn vrouw Maartje Postmus en hun dochtertje. Zij keken dus naar de Broekweg en konden dan links nog net een stukje zien van het eeuwenoude "Wapen van Valkenburg". 


In dezelfde woning hebben later nog gewoond de bloemenhandelaar Jan van Egmond (Jan Pootje) en de schipper Teun Ouwersloot (Teun de Beer). 





Jan van Egmond met zijn vrouw Emmy


In de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren daarna werd het centrum van Valkenburg door professor Van Giffen voor archeologisch onderzoek volledig omgegraven, op zoek naar de resten van de Romeinse castella. 

Op de foto rechts zien we  hoe de professor in de Korte Steeg de vorderingen van het werk gadeslaat.



Deze foto werd gemaakt vanuit de Lange Steeg en de huizen rechts zijn Castellumplein 6 en 5, voorheen Korte Commandeursstraat 3 en 5.
Het veranderen van straatnamen en omnummeringen geeft weleens problemen bij het lokaliseren van woningen op oudere foto's. Want dezelfde huizen stonden in 1940 niet aan K. Commandeursstraat, maar aan de K. Commandeurssteeg en hadden de nummers 1 en 2. 
De twee jongetjes staan op de bakfietsenschuur van bakker- kruidenier Meurs. 

Op Hoofdstraat 16 was de winkel van bakker Maurits (Maus) de Vries gevestigd. Zijn bakkerij lag achter het huis en zijn schuren lagen aan de Korte Steeg.
In 1959 werd de bakkerij overgenomen door een Rijnsburgse banketbakker, Arie de MonyĆ©, die blijkbaar meende dat Valkenburg zat te springen om een gespecialiseerde banketbakker en de zaak groots aanpakte. Maar bakker Meurs kon ook prima banket leveren, hoewel meestal niet zelf gebakken maar betrokken van de Rijnsburgse banketbakker Vreedendaal, en in 1963 was Arie de MonyĆ© al failliet. 


Zo keek men in 1963 tegen de Korte Steeg aan.


En zo kijken we heden ten dage naar wat eens de Strontsteeg was.

3 opmerkingen:

  1. Herman de Mooij13 mei 2018 om 03:15

    jeugdherinneringen!
    de groentewinkel van Piet de Vries en zijn lieve vrouw Lida staat me nog helder voor de geest.
    vooral de zuurkool vond ik bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen