Jeugduitwisseling 1959/1960

Rond 1960 bestond er in het Neurenbergse stadsdeel Steinbühl onder leiding van Georg C. Mayerhöfer een jeugdgroep, die zich vooral richtte op het uitvoeren van meestal evangelisch getinte lekenspelen.
Tijdens een vakantie in Oostenrijk ontmoetten ds. Lekkerkerker en zijn vrouw de leider van deze Spielschar en tussen hen ontspon zich een levendige discussie over het kerkelijk leven, de jeugd en het verleden. Het resultaat van deze gesprekken leidde er uiteindelijk toe, dat men vanuit Neurenberg voorstelde  om tot een uitwisseling van Neurenbergse en Valkenburgse jongeren te komen. 


Echtpaar Lekkerkerker
Het is begrijpelijk dat ds. Lekkerkerker aarzelde om op dit voorstel in te gaan. Nauwelijks twintig jaar eerder was Valkenburg in de meidagen van 1940 voor een groot deel verwoest en waren er talrijke burgers ernstig gewond geraakt of gesneuveld.
Toch kaartte hij het voorstel aan bij de kerkenraad en de Hervormde jeugdverenigingen en ondanks het verleden wilde en is men op het verzoek ingegaan.



Aanvankelijk waren de leden van de Spielschar helemaal niet ingenomen met dit plan. Zij waren gewend elk jaar ergens in het buitenland in een jeugdherberg te verblijven en voelden er heel weinig voor ondergebracht te worden in een gezin. Bovendien klonken er geluiden als: "Und wo uns die Holländer sowieso nicht riechen können, nein, Schluß mit Holland!"

Georg Mayerhöfer met leden van de Spielschar
Toch wist Georg Meyerhöfer de leden over te halen. Er werd een compromis gevonden: Na Valkenburg zouden ze nog een paar dagen doorbrengen in een jeugdherberg in de Pfalz.
Ook in Valkenburg waren er mensen die met de komst van Duitsers niet gelukkig waren, maar hun aantal was gering.
Wie de geschiedenis van Valkenburg in de meidagen van 1940 kent, begrijpt misschien dat de afkeer van Duitsers in Valkenburg in sommige gevallen minder groot was dan elders.
Weliswaar had het dorp zwaar te lijden gehad, maar hadden de Duitse soldaten zich in die dagen voor het overgrote deel ten opzichte van de burgers zeer correct gedragen.
Het ergste leed had men immers te danken aan de beschietingen door het Nederlandse leger. 
En zo gebeurde het dat er op de zondagavond van 16 augustus 1959 in Valkenburg 26 Duitse jongens en meisjes bij hun "pleeggezinnen" werden ondergebracht.


C.W. Meurs - Langeveld 1879 - 1940
Evenals haar kleindochter Emmy
door Nederlands mitrailleurvuur
om het leven gekomen.
Jan varkevisser 1923 -1940
Bij bakker Meurs, wiens moeder en dochtertje in de meidagen waren omgekomen, werden twee jongens ondergebracht. Bij de familie Varkevisser, waarvan de oudste zoon was gedood, vond een meisje een gastvrij onthaal.

Die week werden de Neurenbergers  op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Van der  Have, maakten zij een rondvaart naar de Kagerplassen, bezochten ze het Vredespaleis, panorama Mesdag en Madurodam, maakten ze rondvaart door de Rotterdamse havens, bezochten de bloemenveiling in Rijnsburg en maakten een uitstapje naar Avifauna.
De wereld was toen nog geen "gobal village" en voor de Neurenbergse jongeren was Nederland nog echt het vreemde buitenland aan de Noordzee. De meesten van hen hadden nog nooit de zee gezien. De twee keer dat ze in die week naar het strand  gingen, was voor sommigen dan ook het hoogtepunt.

Aan het Katwijkse strand

Je bent dominee of niet
 


Op maandag 24 augustus vond op het station in Leiden een roerend afscheid plaats, waarvan hier enkele foto's mogen getuigen.



Een jaar later volgde het tegenbezoek.
Op zaterdag 3 juli 1960 vertrok een groep van 30 Valkenburgse jongeren naar Neurenberg. Het echtpaar Lekkerkerker en jeugdouderling Henk van der Nagel en zijn vrouw hadden hier de leiding en meester Anne Bult fungeerde als tolk.
De Valkenburgse jongeren werden op hun beurt hier ook buitengewoon hartelijk onthaald.
En zoals de Neurenbergse jeugd door de burgemeester van Valkenburg op het gemeentehuis was ontvangen, werden de Valkenburgers door Oberbürgermeister Urschlechter in het imposante Rathaus van Neurenberg welkom geheten.
En net als de Neurenbergers in Valkenburg door burgemeester Van der Have namens de gemeente  in Het Wapen van Valkenburg werden gefêteerd, werd de Valkenburgse jeugd een maaltijd aangeboden in het prachtige Heilig-Geist Spital in Neurenberg.
De Valkenburgers bezochten o.a. de Schuco-Speelgoedfabriek en de Tiergarten.

Heilig-Geist-Spital


                         Im Nürnberger Tiergarten                                        De jeugdouderling tracht zich achter zijn pul te verstoppen

 Ze maakten ook nog een driedaags uitstapje naar de Allgäu, waar mevrouw Ger van der Nagel, aangegrepen door de schoonheid van de natuur verzuchtte: "Dat zie je nooit meer."

         "Dat zie je nooit meer!"                                                    De meiden trokken genoeg belangstelling.

Christuskirche Nürnberg-Steinbühl


Op zondag 11 juli preekte ds. Lekkerkerker in een opvallend volle Christuskirche in Nürnberg-Steinbühl n.a.v. Hebr. 30:11 – Durch den Glauben fielen die Mauern Jerichos.


Toen de Valkenburgers op maandag 12 juli vertrokken van het hoofdstation in Neurenberg, was het afscheid niet minder roerend dan een jaar eerder in Valkenburg.


Contacten gelegd tussen de Valkenburgse en de Neurenbergse jeugd houden tot op heden stand en hadden in enkele gevallen verstrekkende gevolgen.
Zo konden we binnen enkele jaren getuige zijn van drie huwelijken, waarvoor  de basis gelegd was door deze jeugduitwisseling.

Joke Fuchs en Helmut Patutschnick  ontmoetten elkaar   in Valkenburg en trouwden 14. 07. 1964  in Valkenburg

Uschi Pölchen en Bas Dubbelaar ontmoetten elkaar in Neurenberg en trouwden 8. 11. 1963  in Valkenburg

Truus Bisdom en Klaus Leinberger ontmoetten elkaar in Neurenberg en trouwden 17. 10. 1964  in Valkenburg


Eerder verschenen stukjes vindt u door het desbetreffende onderwerp aan te klikken onder Pagina's in de kolom hiernaast.

Gebruik het contactformulier in de kolom rechts als u op- of aanmerkingen wilt plaatsen.


3 opmerkingen:

  1. Toch leuk om het verhaal van de ontmoeting van je vader en moeder terug te lezen.

    Fritz Leinberger

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch leuk om het verhaal van de ontmoeting van je vader en moeder terug te lezen.

    Fritz Leinberger

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch leuk om het verhaal van de ontmoeting van je vader en moeder terug te lezen.

    Fritz Leinberger

    BeantwoordenVerwijderen