Welgelegen 1

Willem Hendrik van Oordt  was in de tweede helft van de 19e eeuw een van de notabelen van Valkenburg en was gedurende vele jaren gemeenteraadslid en wethouder in deze gemeente.
Hij was in 1849 in Rotterdam geboren en trouwde in 1877 met Christina Albertina Brunting. Het jonge paar vestigde zich in Valkenburg waar Van Oordt in hetzelfde jaar de in het Boonrak gelegen pannenfabriek van de firma Alsche had gekocht.
Deze uit het begin van de 17e eeuw daterende fabriek lag aan de Rijn tussen wat nu de Rozenlaan en de Korenbloemlaan is en waar rond 1950 de groenten-inmakerij van Maarten Brussee was gevestigd.
In 1895 werd van Oordt tot burgemeester van Valkenburg benoemd. 


Locatie Pannen- en estrikfabriek firma Alsche

Aan zijn burgemeesterschap  zal hij bepaald geen dagtaak hebben gehad. Het ambt van burgemeester moeten we in de 19e en het begin van de 20e eeuw meer zien als een neven- en erebaan.


In het Leidsch Jaarboek van 1904 verscheen een necrologie van Van Oordt, die ons schildert wat de man in zijn tijd voor de gemeenschap betekende. 








Van Oordt was bepaald niet onbemiddeld, want al omstreeks 1880 had hij aan het Veerpad in Valkenburg een kapitaal pand laten bouwen, Rijnrust genaamd.
Misschien om zijn status nog meer aanzien te geven en om beter zicht op zijn fabriek te hebben, liet Van Oordt in 1895 de villa Welgelegen bouwen.
Het ontwerp hiervoor was van de Leidse architect H.J. Jesse, die een paar jaar later ook het ontwerp voor het oude Valkenburgse gemeentehuis aan de Hoofdstraat zou leveren.
Jesse was een vooraanstaand architect binnen de regio Leiden, die het meest gebruik maakte van de Rationalistische bouwstijl, waaraan hij een geheel eigen invulling gaf.
Wie het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat met Welgelegen vergelijkt wat bouwstijl betreft, ziet ongetwijfeld overeenkomsten, zoals ook in enkele van zijn andere werken.



Oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat                                Villa Kennemerhoek in Alkmaar
"De Keet", Rijnsburgerweg in Leiden                                           Landhuis Marezate in Noorwijk   


Op zaterdag 25 mei 1895 vond de aanbesteding plaats en op 13 juli werd de eerste steen gelegd door de driejarige Nancy van Oordt, de jongste dochter van de burgemeester.

In de advertentie voor de aanbesteding is sprake van "het Raadhuis te Valkenburg". Hiermee is bedoeld de herberg "Het Wapen van Valkenburg" aan de Broekweg.
Een echt raadhuis krijgt Valkenburg pas twee jaar later.


De Valkenburgse aannemer A. Oosterlee mocht de riante villa bouwen en had in dat jaar dus direct werk voor heel wat bouwlieden.



Burgemeester Van Oordt was in Valkenburg zeer gezien. Als hij en zijn echtgenote in 1902 dan ook hun zilveren bruiloft vieren, viert het hele dorp deze gebeurtenis mee.





Leidsch Dagblad 16 maart 1889
Op een oude ansichtkaart van Welgelegen rond 1900 zien we  op de voorgrond een hoge mast met daarop een wagenwiel voor een ooievaarsnest. Die stond er niet tevergeefs.

In periode 1875-1925 lezen we herhaaldelijk in de krant dat de ooievaar in Valkenburg is gearriveerd. 


Na een novemberstorm in 1891 is de boom waarin de ooievaar dit voorvaderlijk nest had gesneuveld en vreesde men dat hij Valkenburg de rug zou toekeren.
Gelukkig is dat niet het geval en trots vermeldt men in 1898: 





De bedewens "moge hem ......nog menig jaar gegeven worden" die geschreven werd ter gelegenheid van zijn zilveren bruiloft wordt voor deze burgemeester niet vervuld.
Anderhalf jaar later reeds, op 25 augustus 1903, overlijdt hij. 



De waarschijnlijk meest geliefde en gewaardeerde burgemeester van Valkenburg werd bijgezet in een grafkelder op de oude begraafplaats aan de Kruisweg.
Een eeuw later, toen men eigenlijk al lang wist dat de gemeente Valkenburg weldra zou ophouden te bestaan, besloten gemeentebestuur en gemeenteraad dat deze begraafplaats geruimd moest worden, omdat "het er zo'n rommeltje was".
Het ruimen heeft ongetwijfeld veel meer gekost, dan het gekost zou hebben als men de doden hier had laten rusten en deze begraafplaats tot dorpsmonument zou hebben verheven. Thans herinnert er vrijwel niets aan, dat op die plek honderden Valkenburgers begraven werden.
De stoffelijke resten die geborgen werden bij het ruimen, ook die van burgemeester Van Oordt,  werden ergens in een hoek in een knekelput gedumpt. 



Laatste rustplaats van burgemeester Van Oordt

Opmerkingen hieronder of rechtstreeks aan vandernagel@home.nl.


1 opmerking: