De betonfabriek

In Valkenburg is de steen- en kalkindustrie eeuwen lang de voornaamste en vrijwel enige industrie van betekenis geweest.
In het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw kwam daar verandering in toen de Rijnlandse Betonmaatschappij R.I.B. zich ook in Valkenburg vestigde, vlak naast de toen nog volop in bedrijf zijnde schelpkalkfabriek. 



Laboratorium van de RBM


Op 18 september 1953 werd in bijzijn van  de toenmalige burgemeester Van der Harst zelfs een laboratorium van de R.B.M. geopend.

In de loop der jaren groeide het bedrijf en kreeg het ruimtegebrek. Eind 1960 zag de directie van de schelpkalkfabriek zich genoodzaakt het bedrijf te sluiten, voornamelijk omdat er geen jong personeel meer te vinden was dat bereid was in de stoffige omgeving van een kalkfabriek te werken.



In september 2016 staat het laboratoriumgebouw van de RBM er nog steeds, alhoewel het wel ingrijpend van uiterlijk en functie veranderd is. 

De betonfabriek, die inmiddels de naam ABEX droeg, kon daardoor in 1961 het gehele terrein van de kalkfabriek overnemen. Dat jaar was voor de ABEX niet bepaald gelukkig, want in mei brandde de timmerafdeling geheel af.


Leidsche Courant 27 mei 1961


In 1975 was de marktsituatie voor beton echter verslechterd en bovendien kampte men voortdurend met personeelsgebrek, waardoor besloten werd de betonfabriek in Valkenburg te sluiten.

In Valkenburg was men daar nu niet bepaald rouwig om.

De fabriek was zo langzamerhand midden tussen de huizen komen te liggen en bood nu niet bepaald een fraai aanzicht. Door het sluiten van de fabriek kon de gemeente  het oorspronkelijk voor industrie bestemde terrein dan ook gemakkelijker voor woningbouw bestemmen. 

   
             




In 1975 was het gebrek aan woningen in Valkenburg nog zeer groot, maar vrijwel alle bedrijven kampten toen met een tekort aan personeel.

Voor de werkgelegenheid van de 82 personeelsleden van de ABEX maakte men zich dan ook weinig zorgen.

Men vond het eigenlijk wel best dat een aantal van hen van het dorp zouden verdwijnen waardoor er weer woonruimte beschikbaar kwam.


 De Katwijkerweg omstreeks 1950 met links het terrein van de schelpkalkfabriek, dat later werd overgenomen door de betonfabriek.
Wie nog moeite heeft met de plaatsbepaling: het huis Ora et Labora aan de Katwijkerweg weet vrijwel elke Valkenburger wel te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten