Welgelegen 2

De opvolger van de overleden burgemeester Van Oordt wordt de 27-jarige Pieter Lotsy uit Dordrecht. Hij wordt op 9 november 1903 benoemd  en op 10 december geïnstalleerd.
Zijn benoeming tot burgemeester zal er zeker toe hebben bijgedragen dat Pieter besluit nog in hetzelfde jaar in het huwelijk te treden met de 22-jarige Grada Lebret. Hiervoor heeft Piet drie weken verlof gehad, dat eindigde op 13 januari. 

Het pasgetrouwde  burgemeesterspaar vestigt zich in het herenhuis Rijn-Rust aan het Veerpad, waar ook hun drie kinderen worden geboren: Grada in 1905, Maria Cornelia in 1906 en Pieter in 1907.




Na het overlijden van Van Oordt worden zijn Valkenburgse bezittingen geveild en wordt de fabrikant-handelaar D.C.J. Speet de nieuwe eigenaar van Huize Welgelegen, waar hij zich ook vestigt.


De pannen- en tegelfabriek wordt gekocht door ene Clant.  Hoogstwaarschijnlijk  was er toen al een einde aan de bedrijfsvoering gekomen en had Clant andere plannen met het terrein.


De ooievaars van Welgelegen blijven gelukkig op hun post, al zijn er wel eens problemen.



Reeds in juni 1906 echter zet Speet de villa weer te koop, maar de kopers staan duidelijk niet in de rij. Het duurt namelijk tot 1908 alvorens Speet erin slaagt de villa aan burgemeester Lotsy te verkopen en de familie Speet naar het Wilhelminapark in Oegstgeest verhuist. 



Lotsy verlaat het huis aan het Veerpad en doet zijn intrek in Huize  Welgelegen, door de bevolking gewoonlijk kortweg "de Villa" genaamd.
 








Als we de foto's van Welgelegen in het begin van de 20e eeuw bekijken, zien we inderdaad een riante villa, gelegen aan de Rijn en  op een behoorlijke afstand van de kom van het dorp. We dienen echter wel te bedenken dat van enig modern comfort nog geen sprake was. Als Lotsy de villa betrekt, is er nog geen waterleiding, geen gas, geen elektriciteit en geen centrale verwarming.

Wel is de burgemeester de eerste burger van het dorp die in 1911 aangesloten wordt op het telefoonnet, maar aan het woongenot van het burgemeestersgezin zal dat niet veel hebben bijgedragen.

Leidsch Dagblad 2 sept. 1911


Hoewel Lotsy bepaald niet onbemiddeld was, was hij zeker niet zo vermogend als zijn voorganger en het onderhoud van de buitenplaats kostte natuurlijk ook toen al een vermogen.

Leidsche Courant 22 juli 1920

De burgemeester ging  blijkbaar graag met de moderne tijd mee, getuige het feit dat hij in 1920 al een heuse stoomfiets bezat. 

                                                       



Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat hij in 1926 zijn tochtige villa te koop zet en deze verruilt voor een eenvoudiger maar comfortabeler woning aan de Straatweg, tegenwoordig Hoofdstraat 66.







Om gezondheidsredenen moest burgemeester Lotsy op 21 november 1938 ontslag nemen. Hij verhuisde naar Hilversum, waar hij nog geen jaar later, op 5 juli 1939 is overleden.

Pieter Lotsy 1937                                                                     Georgette van Heek 2014
  
Een aardig toeval deed zich eind 2014 voor, toen wij bezoek hadden van een neef van mijn vrouw met zijn echtgenote Georgette, die al vijftig jaar in Zweden wonen. Toen Georgette hoorde dat ik oorspronkelijk uit Valkenburg kwam, bleek zij nogal wat van dat dorp uit vroeger tijden te weten. Ze is namelijk een kleindochter van burgemeester Lotsy en was goed op de hoogte van Huize Welgelegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten